Ogen zeggen alles


Mijn website en Instagram liegen er niet om: ik ben gek op amigurumi’s bedenken en haken. Van konijnen tot beren en dino’s tot katten: als ik een idee in mijn hoofd heb wil ik het meteen maken. En dat zorgt er vaak voor dat ik een stapeltje halve knuffels heb liggen, omdat er dan weer een nieuw idee in mijn hoofd komt waar ik ook graag mee aan de slag wil😉. Het geeft mij echt energie om de ideeën die ik in mijn hoofd heb uit te denken en vervolgens te gaan maken. Dit gaat uiteraard met vallen en opstaan, want een idee wat in mijn hoofd zit moet natuurlijk wel zo goed mogelijk en met de juiste verhoudingen gemaakt worden. Wat er soms in resulteert dat de haaknaalden hier bijna in het rond vliegen als het na drie keer niet lukt… Maar toch heb ik geleerd dat als ik niet opgeef, doorzet en leer van mijn fouten, het eigenlijk altijd wel goed komt.

Waar ik in het begin ook altijd moeite mee had waren de oogjes. Ja, het lukte me natuurlijk wel om er twee veiligheidsoogjes in te prikken, maar ik vond het er dan altijd zo simpel uit zien. Het gaf verder ook geen uitdrukking. Als ik dan op Instagram keek naar de mooie amigurumi’s die anderen maakten, met oogjes die mooi in het hoofdje lagen en mooie zwarte of witte lijntjes erlangs was ik altijd een beetje jaloers. Het geeft je knuffel dan ook echt een andere uitdrukking. Dus ben ik zelf op onderzoek uitgegaan hoe ik dit ook voor elkaar zou kunnen krijgen. Google werd mijn grote vriend en uiteraard gewoon eindeloos proberen.

Nu zie ik echt verschil in de knuffels die ik maak, al is er natuurlijk altijd nog ruimte om mijzelf hierin te ontwikkelen. Toch leek het me leuk om vandaag eens uit te leggen en te laten zien hoe ik de oogjes sprekender maak. Uiteraard zijn er vele manieren (soms misschien betere😉), maar ik zal hier alleen beschrijven hoe ik dit zelf doe.Zelf maak ik bijna altijd gebruik van veiligheidsoogjes. Ik bestel deze zelf altijd om Amazon, maar de kwaliteit verschilt hier wel erg moet ik eerlijk zeggen. Daarom leer ik mezelf aan eerst even op zoek te gaan naar reviews, in plaats van als een kip zonder kop alles in mijn winkelmandje te gooien. Bij sommige knuffels, zoals bij Rustie, heb ik ervoor gekozen om alleen een lijntje te maken, zodat het lijkt alsof hij zijn oogjes dicht heeft. Ik zal hier eerst eens omschrijven hoe ik veiligheidsoogjes wat meer uitdrukking geef.

Ik zal het hier laten zien met behulp van foto’s uit mijn haakpatroon van het konijntje Mila.

Als eerste begin ik altijd met een draad langs de ogen halen, zodat deze dieper in het hoofdje komen te liggen. Dit doe ik altijd met dezelfde kleur als het hoofd.

Als eerste steek ik dan de draad achter in het hoofd, helemaal langs de buitenzijde van het oog.

Vervolgens haal ik de draad voor het oog langs en steek ik deze aan de andere zijde van het oog weer het hoofdje in.

Daarna haal ik de draad altijd door het hoofdje heen terug naar de achterkant. Hierbij zorg ik dat ik op dezelfde plek uitkom als waar ik aan het begin de draad instak. Deze draden trek ik dan aan tot de ogen zo diep als gewenst in het hoofdje liggen en daarna leg ik er twee of drie stevige kleine knoopjes in. Als ik de draden wegwerk zorg ik ervoor dat de knoopjes in het achterhoofd van de knuffel komen waardoor deze dus niet te zien of te voelen zijn.

Ook maak ik altijd een wit lijntje langs de ogen. Dit kan natuurlijk ook op verschillende manieren. Bij deze pup heb ik het lijntje onder het oog gedaan, zodat het net is of hij een beetje naar boven kijkt en een onschuldige uitdrukking krijgt.

En bij dit konijntje zit het juist meer aan de zijkant.

Op deze manier kan je dan een beetje spelen met hoe je de oogjes eruit wilt laten zien. Het witte lijntje kun je op precies dezelfde manier plaatsen als hiervoor omschreven. Belangrijk is alleen dat je deze niet te veel aantrekt, want anders verdwijnt het lijntje achter het oog. Uiteraard zijn er vele manieren om het te bevestigen. Kijk gewoon wat het beste werkt voor jou😊.

Zoals je ziet heb ik hier ook een lijntje boven de oogjes gemaakt met nog wimpertjes. Ik zal ook even laten zien hoe ik dat heb gedaan.
Als eerste heb ik het zwarte draad willekeurig ingestoken, maar ervoor gezorgd dat het draad naar buitenkomt aan de binnenkant van het oogje. Op de foto hieronder is dat wat duidelijker te zien.

Hierna heb ik het zwarte draadje boven het oog langs gehaald, zoals je hiernaast kunt zien. Ik heb er wel voor gezorgd dat dit direct aansluit op het oogje. Op het punt aan de buitenkant (bovenkant) van het oog heb ik de draad dan weer ingestoken, zoals je kunt zien op de foto hieronder.

Als laatste heb ik de draad twee keer iets boven het oog ingestoken en teruggehaald om op die manier twee wimpers te maken.

Maar dan hebben we natuurlijk ook nog de oogjes van Rustie en Rosa!

Voor deze beertjes heb ik geen kralen gebruikt, maar alleen een lijntje met wimpers gemaakt, zodat het lijkt of de oogjes dicht zijn.

Dit heb ik als volgt gedaan:

Als eerste heb ik de zwarte draad op gewenste grootte schuin ingestoken, zodat er een schuine streep op het hoofdje kwam.

Daarna heb ik de draad boven het buitenste steekje van het oog gestoken, die in dit geval gelijk was met de binnenste punt (het hogere gedeelte van het lijntje). Maar met de hoogte kan je natuurlijk zelf een beetje spelen.

En als laatste heb ik drie keer een puntje omhoog gemaakt (wimpers). En hierna uiteraard de draden netjes weggewerkt.

Ik hoop dat jullie iets kunnen met deze uitleg en dat ik het duidelijk genoeg heb omschreven. Dit is in elk geval hoe ik mijn ogen mooier maak. Nog steeds ben ik mezelf hierin aan het verbeteren en soms vind ik weer andere manieren die beter werken of het er net even anders uit laten zien. Wat ik hierboven allemaal heb omschreven is in elk geval voor mij een goed werkende basis!

Liefs, Margo

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x