SLEUTELHANGERS HAKEN (GRATIS PATROON)

Soms is het leuk om even een wat kleiner project tussendoor te hebben. Iets wat lekker snel klaar is en waar je dus snel resultaat kan zien. De laatste tijd ben ik ook bezig met het haken van sleutelhangers. Het is af en toe wel even priegelen, omdat het een stuk kleiner is, maar hpet blijft leuk om te doen. Leuk om cadeau te doen, of om gewoon lekker zelf te houden😉.

Vandaar het idee om vandaag hier een gratis patroon uit te werken van een van mijn sleutelhangers. Laten we de beer-sleutelhanger gaan doen. Ik heb daar al een aantal van gemaakt, want je kan eindeloos combineren, zoals je hieronder kunt zien.

Vandaag ga ik jullie het patroon geven van de beer met het hartje. Wat heb je allemaal nodig om deze sleutelhanger te kunnen maken?

 • Haakgaren: ik gebruikte scheepjes Catona en in het patroon die ik hieronder ga uitweken heb ik de volgende kleuren gebruikt

  Tropic (253) ong. 20 gram

  Bridal White (105) voor de snuit en het buikje
 • Haaknaald 2 mm
 • Veiligheidsoogjes en een neus (let bij kralen wel op met baby’s/peuters).
 • Een schaartje en naald om onderdelen vast te naaien
 • Een sleutelhanger
 • Vulling

Afkortingen:

v          =          Vasten
mr       =          magische ring
hst       =          half stokje
stk       =          stokje
s          =          samen haken
hv        =          halve vaste

We haken het lijf van dit beertje zo veel mogelijk als een geheel. Daarom beginnen we bij de pootjes en werken we van daaruit door naar boven. De pootjes haken we twee keer en bevestigen we dan aan elkaar. Ik zal dit met behulp van foto’s laten zien.

1.

Begin met een mr met 6 vasten

6

2.

2 v in elke v

12

3-6

12 v

12

 

Dit deel gaan we een tweede keer haken. Het eerste deel sluit je met een hv en hecht je af. Bij het tweede gedeelte hecht je niet af, want hiermee gaan we de delen aan elkaar bevestigen. Voor verduidelijking spreek ik over deel 1 en deel 2 (dus deel 2 heb je als laatste gehaakt en zit nog op je haaknaald).

7. Haak 6 v op deel 2, daarna 1 losse. Nu gaan we de delen aan elkaar bevestigen. Schuif je naald door een willekeurige steek van deel 1, terwijl deel 2 nog op je haaknaald zit en maak een vaste om de delen aan elkaar te bevestigen. Zie de foto’s hieronder ter verduidelijking.

Nu haak je:

 • Op deel 1 de 12 vasten
 • Op de losse, een vaste in de voorste lus
 • Vervolgens de overige 6 vasten van deel 2.

Nu is het een geheel geworden. Omdat je in het rond haakt kom je natuurlijk twee keer langs de losse. Beide keren haak je hier dus ook een vaste in (het worden er dus 2). Op totaal zal je dus uitkomen op 26 vasten. (12 x 2 + 2 vasten op de losse).

8-12.26 v26
13.Elke 12e en 13e s24
14.

Elke 3e en 4e s

Vul vast zo veel mogelijk op, tijdens het haken verder vullen

18
15-17.18 v18
18.Elke 2e en 3e s12
19-2012 v12
21.Elke 3e en 4e s9
22.2 v in elke 3e v12
23.2 v in elke 2e v18
24.2 v in elke 3e v24
25.2 v in elke 4e v30
26.2 v in elke 5e v36
27-30.36 v36
31.Elke 5e en 6e s30
32.Elke 4e en 5e s24
33

24 v

Vul het hoofd vast zoveel mogelijk op, zorg ook voor voldoende vulling in de nek zodat het stevig genoeg is. Tijdens het haken verder opvullen

24
34.elke 3e en 4e s18
 Plaats de ogen in toer 31, met 5 v tussenruimte 
35.18 v18
36.Elke 2e en 3e s12
37.6 x 2 vasten samen6

Sluit de toer en werk de draden netjes weg.

Snuit

We gaan nu door met de snuit, deze heb ik met wit gehaakt.

1.

Begin met een mr met 6 vasten

6

2.

2 v in elke v

12

3

2 v in elke 2e v

18

4-5.

18 v

18


Eindig met een hv en hecht af en laat een lange draad zitten om de snuit op het hoofd te kunnen bevestigen.

Snuit

We gaan nu door met de snuit, deze heb ik met wit gehaakt.

1.

Begin met een mr met 6 vasten

6

2.

2 v in elke v

12

3

2 v in elke 2e v

18

4-5.

18 v

18


Eindig met een hv en hecht af en laat een lange draad zitten om de snuit op het hoofd te kunnen bevestigen.

Vervolgens plaats je het neusje op de snuit. Voordat je het achterkantje erop zet kun je nog een zwart lijntje naar beneden haken onder het neusje. Plaats daarna de sluiting aan de achterkant van het neusje.         

Hierna kun je de snuit aan het hoofd bevestigen. Dit heb ik gedaan in toer 30-24 van het hoofdje. Zodra je een kleine opening hebt, kun je de vulling erin doen en hem verder dichtnaaien.

Je kunt er ook voor kiezen om met zwart nog wenkbrauwen boven de ogen te maken. Let erop dat je deze op dezelfde hoogte plaats en kijkt goed welke uitdrukking je de beer wilt geven. Wenkbrauwen zeggen veel over de gezichtsuitdrukking.

Oren

Vervolgens gaan we twee oren haken. Deze heb ik weer in de hoofdkleur gedaan.

1.

Maak een mr met daarin 6 v

6

2.

2 v in elke v

12

3-4

12 v

12


Eindig met een hv en hecht af. Laat een lange draad zitten om de oren aan het hoofd te kunnen bevestigen. Ik heb deze midden op het hoofd bevestigd in toer 32-36.

Armen

Nu kunnen we verder met de twee armen. De armen worden niet heel dik, dus zorg ervoor dat je deze tijdig opvult (ik druk het meestal even aan met een pen o.i.d.). Vul ze lichtjes op, want als je ze te vol doet worden ze heel stijf.

1.

Begin met een mr met daarin 6 vasten

6

2.

2 v in elke 2e v

9

3-9.

9 v

9


Druk vervolgens de uiteindes tegen elkaar aan en haak de tegenoverliggende v samen om zo de arm dicht te haken. Bevestig ze vervolgens aan de zijkanten van het lijfje. Doe dit lichtjes naar voren gericht. Ik heb deze 3 toeren onder het hoofd bevestigd (3-6 toeren onder het hoofd).

Staart

Ook een staart mag natuurlijk niet ontbreken. Deze heb ik heel lichtjes opgevuld, doe dit tijdens het bevestigen van de staart aan het lijf.

1.

Begin met een mr met daarin 6 vasten

6

2.

2 v in elke v

12

3.

12 v

12

4.

Elke 3e en 4e s

9


Eindig met een hv en laat een lange draad zitten om de staart aan het lijf te bevestigen. Naai deze midden op de rug vast in toer 10-12 van het lijfje.

Hartje

Als laatste gaan we nu het hartje haken die op de buik bevestigd kan worden. Ik heb het hartje met wit gehaakt. Het is in principe vrij simpel.

Maak een mr, waarin je het volgende kunt gaan haken:

 • Begin met 2 lossen
 • Haak 3 stk in de mr
 • Haak 3 hstk in de mr
 • 1 stk in de mr

(je bent nu tot de punt van het hartje)

 • Haak 3 hstk in de mr
 • Haak 3 stk in de mr
 • Einidg met 2 lossen

Vervolgens trek je de draad aan zodat de mr sluit en zie je een hartje ontstaan. Eindig met een hv en hecht af, maar laat een lange draad zitten om het hartje aan het lijfje te bevestigen. De korte draad, waarmee je de mr hebt dichtgetrokken heb ik aan de achterkant vastgeknoopt aan de lange draad en vervolgens korter geknipt. Op deze manier zit het stevig en zal het knoopje aan de achterkant vallen, waardoor het niet zichtbaar is.

Plaats het hartje midden op de buik (of wat je zelf een leuke plek vindt) en bevestig deze vervolgens.  

De ring van de sleutelhanger heb ik gewoon bevestigd in een steek recht boven op het hoofd. Doe dit wel stevig, zodat je zeker weet dat deze goed blijft zitten.

Dat is hem dan! Leuk om bijvoorbeeld aan een tas te bevestigen, of gewoon als grote sleutelhanger aan een sleutelbos natuurlijk Hopelijk hebben jullie iets aan dit patroon en is het duidelijk genoeg omschreven.

Liefs, Margo

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x